Din guide til den første familiebil

Er du ved at stifte en familie eller står du allerede med familien, men mangler bilen? Så er du i båd med tusinder af danskere hvert år. Alle forberedelser går på at finde den rigtige barnevogn, tøj, babyseng og alverdens andet udstyr – men mange glemmer en helt essentiel og meget lavpraktisk del, nemlig at bybilen ikke har plads til alle baby-tingene.

Derfor har vi her samlet nogle gode råd til hvordan du vælger den rigtige familiebil, som I bliver glade for i mange år.

Brændstof og økonomi

Det første du bør tage stilling til, er økonomien. Har I råd til en bil (eller en bil ekstra) og hvor meget har I råd til at betale hver måned i afdrag på billån, renter, bilforsikring, vægtafgift og ikke mindst brændstof og vedligehold. Det nytter ikke noget blot at tage ud og prøve biler efter jeres behov for plads som familie, uden at have taget stilling til hvad der egentlig er realistisk. Derfor er vores første råd at danne jer et overblik over jeres økonomi og månedlige budget, for at få en idé om hvad I har råd og lyst til at sidde for med jeres nye bil.

Når I har fundet ud af hvad jeres smertegrænse er, giver det nu mening at kigge nærmere på hvilke biler, der kan passe ind i jeres økonomiske rammer. Her anbefaler vi at kigge på totaløkonomien i jeres kommende bil. Kører I mange km til dagligt giver det måske mening at kigge i retning af en el- eller hybridbil og derved vil I have råd til en dyrere bil end en med forbrændingsmotor.

Ny eller brugt?

Når I har en idé om prisrammen, er det også nu I kan begynde at kigge nærmere på hvilke biler der kan passe ind i budgettet. Nu giver det også mening at forholde sig til om man kunne tænke sig en spritny bil eller en brugt bil. Fordelene ved en ny bil er at du ofte har flere års fabriksgaranti, og har meget få vedligeholdelses- og serviceomkostninger de første år. Du kan altså forvente at undgå at have bilen hos autoværksted i Silkeborg eller Kolding de første år. og selvfølgelig den fede følelse det er at sætte sig ind i en ny bil (der også dufter af en). Ulemperne ved den nye bil er det store værditab du tager på dig, når du kører bilen ud fra forhandleren, men også at de fleste ikke vil have råd til sin drømmebil fra ny.

Derfor kan det også give mening at kigge efter brugte biler, der er i god stand og hvor du ikke tager det store værditab de første år. Fordelen ved brugte biler at du får mere bil for pengene. Ulempen kan være at du ofte vil påtage dig en risiko for at du oftere skal forbi autoværksteder i dit lokalområde og det faktum at du ikke ved hvordan tidligere ejere har behandlet bilen.

Bagagerumsplads eller benplads (eller begge)?

Du kan få mange familiebiler som både har et stort bagagerum hvor der er plads til både barnevogn og alt legetøjet og samtidig har overflod af plads til passagerne (som jo ofte er børnene med korte ben). Du bør derfor overveje om det er vigtigt for dig at have plads til det hele i bagagerummet og samtidig at komfortabelt at kunne have fuldvoksne personer med på bagsæderne i flere timer, eller du kan nøjes med mindre plads til passagerne på bagsædet. Her er der netop også mange penge at spare, hvis du f.eks. kan nøjes med en Skoda Fabia frem for en Skoda Octavia som din kommende familiebil.